Lasersko odstranjevanje dlak

 

Z metodo laserskega odstranjevanja dlak se trajno znebimo neželenih dlak, tako da uničimo lasni mešiček. Včasih se je to izvajalo z dovajanjem določene frekvence električnega toka v vsak mešiček posebej, danes pa se to rešuje z metodo imenovano lasersko odstranjevanje dlak. Za postopek se uporablja svetlobna energija. Iz posebej oblikovanega ročnika  se sprosti svetlobna energija, katera se veže na temno barvilo v dlaki- melanin. Ko se energija veže na dlako, se iz svetlobne pretvori v toplotno, potuje po dlaki navzdol, do lasnega mešička, kjer ga zaradi prevelike količine toplotne energije, termično uniči.

Zakaj se odločiti za lasersko odstranjevanje dlak?

Lasersko odstranjevanje dlak je najučinkovitejši in neboleč postopek s katerim dosežemo trajne rezultate. V primerjavi z depilacijo ali britjem nam lasersko odstranjevanje dlak ne razdraži kože in tudi vraščanja dlak ni več oz. koža postane prijetno gladka. Vsak izveden tretma zagotovi  odstranjenih vsaj 30 do 50 % dlak, to so tiste, ki so v času izvajanj tretmaja v fazi rasti. V tem obdobju ima  dlaka največjo vsebnost melanina, na katerega se med epilacijo veže energija sproščena iz laserja. Več kot se veže energije na dlako, hitreje bo dlaka uničena in tretma bo uspešnejši.

Lasersko odstranjevanje dlak

Koliko tretmajev je potrebnih za odstranitev dlak?

Ker vse dlake rastejo v ciklih in nikdar niso vse naenkrat v isti fazi rasti, je potrebno postopek ponavljati toliko  časa, da vsako dlako ujamemo v fazi rasti. Kadar se lasersko odstranjevanje dlak izvaja, ko je dlaka v fazi mirovanja ali v fazi odmiranja je lasersko odstranjevanje dlak težje ali celo neizvedljivo, ker je melanina in beljakovin v dlaki čedalje manj. Iz tega razloga je potrebnih približno 6 do 8 ponovitev, pri nekaterih posameznikih tudi do 10. Tretmaji se na začetku izvajajo približno na 3-4 tedne, kasneje pa se to obdobje daljša, saj dlake izraščajo počasneje, prav tako pa se spremeni njihova struktura, ki postane veliko nežnejša, dlaka pa tanjša in svetlejša, zato tudi estetsko manj moteča. Strankam priporočamo, da se odločijo za ponovni obisk in tretma, ko ponovno izraste približno 80 % dlak od količine, kot jih je bilo pred zadnjim izvedenim tretmajem , oziroma ko faza postane estetsko moteča, vendar ne prej kot v štirih tednih.

Kakšen je postopek epilacije in kakšno nego potrebujemo po tretmaju?

Strankam priporočamo, da vsaj nekaj tednov pred predvidenim tretmajem dlak ne pulijo ampak jih le krajšajo (britje, prirezovanje), zato da lasni mešički ostanejo prisotni v podkožju in je tretma tudi najučinkovitejši. Ko izvajamo tretma, dlačice ne smejo biti krajše od 2 do 3 milimetrov, če je potrebno, jih lahko prikrajšamo tudi v salonu. Pred tretmajem s posebno kremo zaščitimo vsa pigmentna znamenja. Na področje, kjer se bo izvajal tretma  nanesemo hladen ultrazvočni gel, ki ima funkcijo hlajenja povrhnjice, obenem pa je vezni element med kožo in laserjem. Ko glede na tip kože, pigmentiranost, debelino in količino dlak izberemo vse parametre, lahko pričnemo s tretmajem. Lasersko odstranjevanje dlak stranka občuti kot nežno zbadanje (IPL)  ali  ogrevanje predela (SHR). Ne glede na to, ali se tretmaji izvajajo z IPL ali SHR tehnologijo, smo ves čas tretmaja v kontaktu s stranko, ter se sproti prilagajamo njenim občutkom. Predel lahko tudi dodatno hladimo, ali manjšamo jakost laserja ter tako sproti preprečujemo morebitne neželene reakcije kože. Po tretmaju ni potrebna nobena posebna nega, v vsakem primeru pa po tretmajih odsvetujemo obisk savne (3-5 dni po tretmaju), solarija (vsaj 3-4 tedne) in izpostavljanje soncu (2-4 tedne). Z vsakodnevnimi aktivnostmi lahko nadaljujemo brez omejitev. Stranka 10-14 dni po tretmaju lahko obišče naš salon, kjer ji odmrle dlake odstranimo z depilacijo ali pa počaka da dlake same odpadejo. Depilacija je všteta v samo ceno storitve.

Kdaj se lasersko odstranjevanje dlak ne izvaja?

Lasersko odstranjevanje dlak je kontraindicirano v naslednjih primerih :