Depilacija

 

Epilacija je laserska metoda zmanjševanja poraščenosti, pri kateri se uporabljajo valovne dolžine laserskih žarkov, ki se absorbirajo v melaninu (kožnem pigmentu) kateri se nahaja tudi v dlakah. Ko pride laserski žarek v stik z melaninom, se v njem svetlobna energija v trenutku resorbira, kar povzroči gretje dlake in ta vročina trajno uniči dlačni mešiček.

Dlaka je v stiku z mešičkom le v fazi rasti, zato je odstranjevanje takrat najučinkovitejše. Postopek je zatorej potrebno ponavljati tako dolgo, da se ujame vse faze rasti dlak. Postopek epilacije je najučinkovitejši pri svetli koži in temnih dlakah.

Tipične reakcije na koži po epilaciji so: rdečina, ki lahko traja nekaj dni, urtika (rdečina kože z oteklino kože), srbenje, možne so tudi manjše hrastice pri zelo pigmentiranih ljudeh. Po laserski epilaciji odsvetujemo izpostavljanje ultravijoličnim žarkom (sonce, solarij ) vsaj en mesec.

Poseg je neinvaziven in nenevaren občutek bolečine pa je odvisen od občutljivosti pacienta.

Pri posegu se čutijo pekoče bolečine ob posameznih dlakah, zatorej kožo pred in po posegu hladimo da je bolečina čim manjša. Energija laserskih žarkov se potroši v koži in ne gre v globlje strukture, tako da ne more poškodovati notranjih organov.

Lasersko odstranjevanje je možno pri popolnoma zdravi koži, brez kakršnihkoli dermatolških obolenj.

Deset do štirinajst dni po posegu pripada pacientu še depilacija predela kjer je bila opravljena epilacija, tako da odstranimo vse odmrle dlake.

Epilacije ne izvajamo če je po naši presoji kože še preveč pigmentirana in ni v skladu z zdravstveno varnostjo stranke ter našo odgovornostjo do stranke.

Epilacija ni primerna, za osebe ki jemljejo zdravila, katera povzročajo fotosenzibilizacijo, ob nosečnosti, sladkorni bolezni, nagnjenosti k pretiranemu brazgotinjenju, v primerih, ko ni možna zaščita pred soncem. Najbolj primeren je zimski čas, ko se ne izpostavljamo soncu.