Kaj je foto epilacija?

 

Epilacija pomeni trajno odstranjevanje neželenih dlak, kar dosežemo z uničenjem lasnega mešička. V preteklosti se je to izvajalo z dovajanjem določene frekvence električnega toka v vsak mešiček posebej, danes pa se to v večini primerov rešuje z lasersko metodo odstranjevanja dlak. Ker za ta postopek uporabljamo svetlobno energijo, ga imenujemo foto epilacija. Pri tem postopku se svetlobna energija, ki jo sprostimo z vsakim strelom, veže na temno barvilo v dlaki- melanin. Ko se energija veže na dlako, se iz svetlobne pretvori v toplotno, potuje po dlaki navzdol, do lasnega mešička, kjer ga zaradi prevelike količine toplotne energije , termično uniči.

Zakaj se odločiti za foto epilacijo?

Ker je to najučinkovitejši postopek odstranjevanja dlak, ki obenem zagotavlja tudi najdolgotrajnejše rezultate. V primerjavi z navadno depilacijo je epilacija, ki jo izvajamo v našem salonu bistveno manj boleča, pa tudi sama koža odreagira manj burno kot na tretmaje z voskom, sladkorno pasto in ostalimi načini depilacije. Vsaka izvedena epilacija nam zagotovi  odstranjenih vsaj 30 do 50 % dlak, to so tiste, ki so v času izvajanj tretmaja v anageni fazi, torej v fazi rasti. V tem obdobju ima  dlaka največjo vsebnost melanina, to je temni pigment, na katerega se med epilacijo veže energija sproščena iz laserja. Več kot se veže energije na dlako (torej na melanin), hitreje bo dlaka uničena in postopek bo uspešnejši.

epilacija

Koliko tretmajev je potrebnih za odstranitev dlak?

Ker vse dlake rastejo v ciklih in nikdar niso vse naenkrat v isti fazi rasti, je potrebno ponavljati tudi tretmaje foto epilacije, da vsako dlako ujamemo v njeni anageni fazi (fazi rasti). Kadar se foto epilacija izvaja, ko je dlaka v katageni (fazi mirovanja) ali telogeni (fazi  odmiranja) fazi, je postopek težji ali celo neizvedljiv, ker je melanina in beljakovin v dlaki čedalje manj. Iz tega razloga je potrebnih približno 6 do 8 ponovitev, pri nekaterih posameznikih tudi do 10. Tretmaji se na začetku izvajajo približno na 3-4 tedne, kasneje pa se to obdobje daljša, saj dlake izraščajo počasneje, prav tako pa se spremeni njihova struktura, ki postane veliko nežnejša, dlaka pa tanjša in svetlejša, zato tudi estetsko manj moteča. Strankam priporočamo, da se odločijo za ponovni obisk in tretma, ko ponovno izraste približno 80 % dlak od količine, kot jih je bilo pred zadnjim izvedenim tretmajem , oziroma ko faza postane estetsko moteča, vendar ne prej kot v štirih tednih.

Kakšen je postopek epilacije in kakšno nego potrebujemo po tretmaju?

Strankam priporočamo, da vsaj nekaj tednov pred predvidenim tretmajem dlak ne pulijo (depilacija), ampak jih le krajšajo (britje, prirezovanje), zato da lasni mešički ostanejo prisotni v podkožju in foto epilacija dejansko doseže svoj namen. Ko izvajamo tretma, dlačice ne smejo biti krajše od 2do 3 milimetrov, če je potrebno, jih lahko prikrajšamo tudi v salonu. Pred tretmajem s posebno kremo zaščitimo vsa pigmentna znamenja. Na področje, kjer se bo izvajala foto epilacija nanesemo hladen ultrazvočni gel, ki ima funkcijo hlajenja povrhnjice, obenem pa je vezni element med kožo in laserjem. Ko glede na tip kože, pigmentiranost, debelino in količino dlak izberemo vse parametre, lahko pričnemo s tretmajem. Tretma stranka občuti kot nežno zbadanje (IPL)  ali  ogrevanje predela (SHR). Ne glede na to, ali se tretmaji izvajajo z IPL ali SHR tehnologijo, smo ves čas tretmaja v kontaktu s stranko, ter se sproti prilagajamo njenim občutkom in opažanjem intenzitete tretmaja. Predel lahko tudi dodatno hladimo, ter tako sproti preprečujemo morebitne neželene reakcije kože. Po tretmaju ni potrebna nobena posebna nega (lahko individualno, po občutku), v vsakem primeru pa po tretmajih odsvetujemo obisk savne (3-5 dni po tretmaju), solarija (vsaj 3-4 tedne) in izpostavljanje soncu (2-4 tedne). Z vsakodnevnimi aktivnostmi lahko nadaljujemo brez omejitev.

Kdaj se foto epilacija ne izvaja?

Foto epilacija je kontraindicirana v naslednjih primerih :

  • Nosečnost
  • Epilepsija
  • Kakršnekoli kožne bolezni
  • Kakšnekoli poškodbe kože
  • Preveč pigmentirana koža (solarij, sonce, naravni ten kože)
  • Osebe s psihičnimi motnjami in osebe z nerealnimi pričakovanji glede tretmajev
  • Osebe, ki zaradi jemanja določenih zdravil razvijejo fotosenzibilnost kože
  • Osebe ki bodo v prihodnjih 2 do 3 tednih pretirano izpostavljale kožo soncu